Nya tider, spännande tider!
Halvvägs in i säsongen och med bara 2 dagar kvar av 2019.
Hösten har varit bra hos oss i förbundet. Trots sedvanliga urdrag från serier och DM och domartillsättningen som tar allt för mycket tid av oss så har vi i stort sett legat i fas. Därmed inte sagt att vi är nöjda, no way! Det finns så mycket som vi har kvar att göra så som jobba mer med parasport, få igång motionsverksamheten, skriva mer om våra förbundsserielag, göra intervjuer, innebandy flex, jämställdhetsarbetet 50/50 osv
Men lite av det som händer den närmaste tiden påverkar oss alla .Här kommer att urval:
  • Barnkonventionen blir lag 2020101. Fruktansvärt viktigt. Hur många ledare lyssnar på barnen? Hur många läser ungdomsbarometerns undersökningar?
  • Krav på utdrag ur belastningsregistret. Här har många föreningar redan kommit igång. För er som är på g så hittar ni hjälp här. En sak som kommer att vara omdiskuterad är att Svenska Innebandyförbundet rekommenderar att domarna INTE ska behöva lämna in utdraget. Här har inte vår styrelse tagit ett slutgiltigt beslut och bestämmer dom att vi ändå ska in det för domarna så är jag förberedd. Men om jag får tycka så har inte domarna en sån kontakt med barnen och dom är inte ensamma med barnen utan med andra vuxna runtomkring. En annan viktig detalj är hur detta ska kontrolleras. Då tänker jag både på hur föreningar/förbund agerar om en ledare inte vill lämna in utdraget eller om det finns något i det som inte borde finnas där. Men framför allt att alla föreningar tar detta på allvar så att inte en ledare kan gå från en förening till en annan för att den föreningen inte bryr sig.
  • Idrottslyftet försvinner. Eller det kommer att heta något annat och förändras. Exakt hur det ser ut och vad ni kan söka bidrag för vet vi inte i dagsläget, dock har SIBF hintat om att inga domarutbildningar kommer att subventioneras. Det känns allt annat än bra, hoppas man tänker om.
  • Ny app. Nu är det bara dagar kvar tills Svensk Innebandys nya app släpps.Vi som är anställda i distrikten har fått en genomgång och den känns riktigt bra, För er som är bekanta med Svenska fotbolls app min fotboll så kommer ni att känna igen er.
  • Motionscup Ja, i ett första skede så skulle den ha avgjorts nu mellan jul och nyår, men så blev det inte. Nu blir det efter säsong istället. Datum är bestämt, men jag har det inte i skallen. Vi återkommer med mer info inom kort.
  • Arrangera SDF-SM Det ska bli spännande att arrangera distriktslags-SM ihop med Onyx 2021 och 2022. Givetvis blir det mycket jobb, men att ge alla supportrar möjlighet att få SM på hemmaplan känns så bra. Vi ska från förbundets sida se över vad vi kan göra mer för våra föreningar i samband med arrangemanget.
Sen är det en massa annat som händer. Vi fortsätter tappa licenser i Sörmland. Den 1 februari så sätter vi oss ned och bryter ned allt på detaljnivå så vi får se var största tappet är. Men att vi måste fortsätta förändringsarbetet råder det inget tvivel om. Vi hoppas kunna erbjuda fler utbildningar nästa säsong. (om SIBF får de klara)Vi vill att fler föreningar går den nya grundutbildningen för föreningsledare. Vi ska sätta oss ned med Östergötland och diskutera vårat samarbete.
Hur gör vi med DM? Hittat till vår enkät?
 
Det är som sagt mycket som händer. När jag sitter här på min lediga dag och skriver om framtiden så inser man hur intressanta arbetsdagar som väntar under våren och tiden fram till semestern bara kommer att flyga fram.
 
Tack till alla för en bra höst, vi följer upp  den tillsammans med en ännu bättre vår!
 
//Janis, Verksamhetsledare SöIBF.