Vad händer hos oss?

Långa inlägg är sällan bra, besökaren tröttnar halvvägs och slutar läsa. Men jag tar den risken då jag vill informera er om allt som händer just nu.

 Tävling: Det blev som vanligt en hel del urdrag. Men tillsammans med er föreningar så gick det galant att lösa alla nya tider och ombokningar/avbokningar. Det kom ett lite för snabbt beslut från Onyx om urdrag av deras H2 lag, men man hann ändra sig innan man skickat in blanketten och det känns bra. Inget är roligt med en haltande tabell.

Niclas och jag var på tävlingsmöte uppe i Solna (hos SIBF) förra veckan. Det var deltagare från Stockholms, Dalarnas, Gästriklands, Östergötlands och Upplands innebandyförbund förutom oss. Bland annat diskuterades formerna för spel på blå och grön nivå igenom. Planen är att hitta gemensamma spelformer över hela landet. Här ligger vi hyfsat i fas, men visst kommer det att bli förändringar. Nu ska detta spikas på tävlingskonferensen i december så mer info kommer.
Diskuterades JAS, åldrar i seniorserier, b-licenser i seniorserier, distriktslags-SM mm. Vi kom väl inte fram till några beslut utan SIBF vill veta vad vi tycker och tar det vidare med sig till skrivbordet, så som vi gör med vår planeringskonferens i mars.

 Domare: Ska vi säga vad vi sagt i 20 år? Domarkris i år igen.Nja, tycker inte det. Vi konstaterar att vi egentligen har ett så stort antal domare på pappret så att vi borde lösa tillsättningen lätt. Men många av de unga spelar i flera lag och alla äldre vill/orkar inte döma 2 dagar varje helg, helt förståeligt. Men det känns ändå positivt. Svenskan har tagit fram bra kurser och den licensutbildning jag gick i år var nog den bästa jag gått genom alla år. Och det sa många. Resultaten på regelproven och beep har varit det bästa på så många år jag minns.

 Utbildning: Så är vi äntligen igång med fördjupningsutbildningarna. En på varje färgnivå ligger uppe för anmälan och en grundutbildning. Alla ledare på grön-blå-röd nivå ska ha genomgått grundutbildning (i år) och fördjupningsutbildningen (på 2 år) Här är vi överens med föreningarna om att det ska vara så. Men helst vill vi att man som ledare går en utbildning frö att man vill förkovra sig och inte för att någon säger åt dig. Man blir aldrig fullärd.

En del distrikt har även krav på junior och seniorledarna att dom ska ha genomgått grundutbildningen, vad tycker ni om det hos oss?

 Klimatet i hallarna: Nästan alla föreningar som har ungdomsverksamhet var med på matchvärdsutbildningarna i våras. Det ska bli så intressant att se vart det leder. Vi hade redan förra säsongen ett mycket bättre klimat i våra hallar, men visst vore det fantastiskt om det blev så perfekt som det kan bli?!

I alla fall så ska hela förbundet (styrelse-tävling/domargruppen och kansliet) ut i hallarna helgen den 26-27/10. Dels för att visa upp sig och finnas tillgängliga för frågor/diskussioner, men även med att kolla hur det ser ut med matchvärdar på våra matcher. Det är krav enligt tävlingsbestämmelserna att det ska finnas matchvärdar på alla matcher från grön upp till röd nivå. Nyhet kommer om vem som är var.

 Distriktslagen: Rullar på perfekt. Jättesvårt att få till träningar så det inte krockar med matcher för lagen i distriktet. Också svårt att tolka en fras i distriktslagsdokumentet som säger. ” Spelaren ska alltid välja klubblagets match före distriktslagsträning. Detta ska inte ha någon negativ påverkan på spelarens framtida deltagande i distriktslaget.” Men om man spelar i flera olika lag då? Här kommer en ändring i dokumentet att ske och kommuniceras med er föreningar innan nästa årskull dra igång.

 Valberedningen: Här har redan den valberedning som står på listan för kommande säsong närvarat vid ett styrelsemöte. Det är Trosa, Standard och Kolpenäs som är valberedning denna säsong.

 I övrigt så fungerar etiska rådet jättebra. Tyvärr har man inte hunnit diskutera, eller ta fram en värvningspolicy, men det kommer.
Vi jobbar så sakteliga med Parasporten i Sörmland, kul arbete.

Vi avser att ta fram en enkät som ska skickas ut till föreningarna där huvudsyftet är att diskutera senior -DM. Men gärna fler frågor, och där vill vi att föreningarna verkligen går ned till de det berör och samlar in synpunkter.

Från 1 januari blir det krav på att föreningarna begär urdrag ur belastningsregistret. (vi i förbundet kräver det av våra distriktslagsledare) Här ska mer information komma från RF och SIBF. Vem ska sköta kontrollen att föreningarna följder detta? Vad gäller med domarna? Vi informerar föreningarna så fort vi får tydliga besked.

 Vi kommer inom kort att erbjuda er föreningar grundutbildningen för föreningsledare. Helgen den 7-8 december planerar vi att köra endera dagen.

 Vi skulle väldigt gärna vilja utöka tävling/domargruppen med någon/några personer och likaså i etiska rådet. Mer än gärna får det vara kvinnor. Vi lägger ut en annons om detta inom kort.

 Till sist vill jag och Niclas tacka för alla trevliga samtal med er. Att kunna finnas tillgängliga för hjälp och råd är väldigt viktigt.

 

//Jan ”Janis” Berg, Verksamhetsledare.