Ge mig en fantastisk överraskning på tisdag morgon!

Jag fann SIU på allvar när jag avslutade min ledarkarriär och fick tid för att ta en plats i förbundet i tävlingskommittén 2012. I och med fördjupade kunskaper så insåg jag att jag aldrig skulle bli tränare igen. Jag lärde mig så mycket så jag insåg hur mycket jag hade kvar att lära och sa till mig själv att om jag en dag skulle ställa mig i ett bås igen så skulle jag gå alla tänkbara utbildningar, och några till.

Men jag trivdes så bra i förbundet så jag ställer mig aldrig i ett bås igen.

Och en mina favoritfaktorer i SIU är SDT. Self-determination theory, eller självbestämmande motivation. Har faktiskt haft ett par fina samtal kring just detta med ledare senaste veckorna, och önskar jag haft det med flera. För ibland när man hör föräldrar/ledare prata om sina barn/adepter så undrar man i sitt inre om det är barnets önskan och vilja man framför.

En av mina viktigaste uppgifter är att se till att domare och ledare kan fortbilda sig. Och här är det intressant. En domare måste gå en utbildning varje år. En utbildning han ofta betalar helt själv. Domaren måste ofta åka en lång bit för att gå kursen som håller på under en lång dag.

En ledare måste gå en grundutbildning en kväll, som SKA förnyas var femte år. Sen är det valfritt att gå de nya fina stegutbildningarna vi anordnar. För till skillnad mot domarna så tvingar vi inte ledarna utan förlitar oss på att man enligt SDT vill skaffa sig allehanda kunskap för att kunna utveckla sina adepter på bästa möjliga sätt.

Vi lyssnar på ledarna och förlägger utbildningarna under delar av säsongen som passar dom. Men som det lite mindre distrikt vi är kan vi inte anordna stegutbildningar på varje ort. För att en stegutbildning ska vara som bäst bör man vara 10 – 20 deltagare. Gärna från olika föreningar för att kunna utbyta erfarenheter. Det är ett pusslande för mig att hitta anläggningar som är lediga och ska inrymma bra lokaler för teori, praktik och möjlighet till ombyte och möjligheter att få mat.

Jag är ledsen för att det inte är praktiskt möjligt att anordna alla utbildningar i din hemmahall/anläggning. Jag är ledsen för att du ibland måste åka i 30 minuter för att få möjlighet att få gå fantastiskt fina utbildningar.

Men allra mest är jag ledsen för att jag på tisdag morgon måste ta ett beslut att ställa in den stegutbildning röd vi ska (skulle) anordna i Katrineholm nästa lördag.

Mvh,
Jan ”Janis” Berg
Verksamhetsledare SöIBF
[email protected]
070-5491116

Ps. här finner du anmälan till steg i Röd nästa lördag https://ibis.innebandy.se/Ibisklient/Kurs/KurstillfalleAnmalan.aspx?kid=8139 ds.