70 % inställda matcher denna helg

På alla nivåer så fattas svåra beslut varje vecka nu. Föreningar funderar på hur man ska hantera publikfrågan. Lagledare och tränare funderar på om man har nog med friska spelare för att kunna genomföra matcher och träningar.

Och vi i förbundet står nu inför frågan om hur vi bäst ska kunna slutföra säsongen.

Vi är inte naiva nog att tro att smittan bara försvinner till nästa helg, eller nästa.

Vi är ett av få distrikt som har dubbla slutdatum att rätta oss efter. Både våra H2 och D1-vinnare måste kvala uppåt. Frågan är ställd till SIBF om att flytta fram dessa datum, men så är inte planen just i detta nu. Så där måste föreningarna agera och se till att hitta nya matchdatum fort och spela matcherna även om 1 eller 2 nyckelspelare är borta. Så ser det ut i förbundsserierna just nu.

Vad gäller H3 och D2 så kan det finnas möjlighet att flytta fram sista speldatumet något.

Vad gäller övriga serier så kan det bli klurigt. Vi har hört att vissa distrikt funderar på att förlänga säsongen ända in i maj. Vi tycker det är svårt. Dels om man ser till samsyn (även om vi kanske är ensamma att fundera på det i Sörmland), men det kan ställa till det för våra unga spelare. Har en sommaridrott startat så kan dom ställas inför svåra val som dom inte mår bra av. Dessutom kan en del lag tappa hälften av spelarna. Sen kommer det mycket cuper i april.

Flera av er vi pratat med tycker nog att fullfölja serierna på blå och röd nivå inte är prio 1. Att våra ungdomar får träna och spela enstaka matcher är det viktigaste.  Men det finns såklart andra som tycker annorlunda.

Jag fick en idé på gymmet i fredags. Om vi inte förlänger säsongen för ungdomarna. Skulle vi kunna från förbundets sida boka upp några hallar och buda in en hel årskull, t e x 2006 osv, där vi slänger in klubborna i mitten och delar upp lag som vi gjorde när vi lattjade som små. Så de som inte har en annan drott som det krockar med får lira innebandy.

Precis som med mycket annat så har ni varit fantastiska i föreningarna under denna återigen svåra period. Vi har inte satt upp regler för att flytta matcher på grund av Covid, det har inte behövts. Ni visar alla upp en stor förståelse för denna situation och vi har inte hört om någon som surnat till över sena matchändringar.

Hör gärna av er till mig eller Niclas med era synpunkter på hur vi ska slutföra säsongen. Vi ska fundera ett tag, lyssna på de andra distrikten vilket alltid är härligt då det finns så mycket att lära av varandra, sen ska tävling/domargruppen få fatta beslut i frågan.

Ta hand om er allihop, hoppas ni mår bra.

//Jan ”Janis” Berg
Verksamhetsledare SöIBF